2009. december 11., péntek

Csokoládé & narancs


A csokoládé és a narancs szerintem a világ egyik legtökéletesebb párosítása, különösen így, karácsony közeledtével. Titkuk nyitja talán abban rejlik, hogy a feledhetetlen ízhez ellenállhatatlan illat is társul. Most két egyszerű és fantasztikus sütit hoztam, amelyek erre a csodás ízkombinációra épülnek.

Már évek óta az egyik nagy kedvencem a csokoládés-narancsos keksz. Ideális aprósütemény: nem kell hozzá semmi extra, gyorsan és könnyen összeállítható, nincs időhúzó éjszakai pihentetés, és persze nem utolsósorban fenséges az íze. Mégis az illata az, ami személyes kedvencemmé tette: a tészta összegyúrása után még hosszú ideig illatozik a kezem utána (na jó, a legközelebbi kézmosásig :) ), de sülés közben és utána is körbelengi a konyhát egyedi, megismételhetetlen illata.

A lényeg: 300 gramm liszt, 1 ek. kakaó (mondanom sem kell, holland ;) ), fél csomag sütőpor, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 1 tojás, 175 gramm margarin és 100 gramm csokoládédarabka (ideálisak a Mikulást túlélt csokifigurák - remek stresszlevezetés az aprításuk ;) ) kell hozzá. A legjobb az egészben, hogy tényleg nem kell sokat vacakolni vele, csak összekeverünk mindent egy nagy tálban és kész. Máris nyúthatjuk, szaggathatjuk, 10 perc alatt készre süthetjük. Lehet cukormázzal flancolni, de nem muszáj, ez a süti meztelenül is eladja magát.

A másik ajánlatom igazából egy varáció az örök klasszikus muffinra. Erre szinte mindenkinek van egy jól bevált alapreceptje, én ezt tuningolom tovább. A csokis ízt a kakaó adja itt is, bár az olvasztott csokoládé is kiváló. A narancsos illatról és ízről ebben az esetben is egy (akár kettő) narancs reszelt héja gondoskodik, de a gyümölcs levét is hozzáfacsarom. Ez utóbbi százszázalékos narancslével helyettesíthető (bár szerintem az nem lesz teljesen ugyanolyan), viszont a narancs héja mással, például kandírozott narancshéjjal nem. Annak remek ugyan az íze, és én tényleg imádom, sőt a kinézetét is, mert kis borostyánkövekre emlékeztet, de az illata (ami legtöbbször nincs is) versenybe sem szállhat az igazi narancs héjával. Amiből reszelés közben csak úgy spriccel a szintén messze illatozó illóolaj, úgyhogy vétek lenne nem a sütistál felett elvégezni a reszelés műveletét.

Aki egyszer kipróbálja, ezt a duót, nem bír majd betelni vele, s talán nem is várja meg a következő karácsonyt, hogy újra megízlelhesse. Remélem, sikerült kedvet csinálnom egy kis sütéshez, s már mindenki javában a hozzávalókat szedegeti össze, miközben néhány kocka narancsos csokit majszol :)

2 megjegyzés:

Rita07 írta...

"A csokoládé és a narancs szerintem a világ egyik legtökéletesebb párosítása." -egyet kell, hogy értsek Veled:P:D:D:D
Ma sütöttem:D Sajna narancs nem volt itthon, ezért mandarint használtam... nem annyira érződik, de azért finom lett:)

Freya írta...

Hát, ha nincs ló... muszáj kreatívnak lenni ;)
De látod, azért finom lett így is :)

Megjegyzés küldése