2009. december 12., szombat

Sablonos ötletek



A sablonok, stencilek használata egy újabb egyszerű ötlet különleges és gyönyörű tárgyak készítésére. A szükséges kellékeket beszerezhetejük a legközelebbi hobbiboltban, de ha ott nem találjuk meg a keresett motívumot, vagy tényleg valami nagyon egyedit szeretnénk alkotni, saját magunk is készíthetünk stencilt. Vastagabb kartonpapírra lesz szükségünk hozzá, de még jobb (és tartósabb), ha műanyag lapot, irattartó fóliát veszünk elő. Erre rajzoljuk fel a kiválasztott mintát, kivágjuk, és a megfelelő festékek előszedése után neki is vághatunk a sorozatgyártásnak.

A stencil különösen ajánlott azoknak, akik attól tartanak, szabad kézzel festve nem lenne tökéletes a végeredmény, vagy egyszerűen csak időhiány miatt szeretnének gyorsan haladni, s futószalagon gyártani az ajándékokat és/vagy díszeket.

Stencillel készíthetünk egyedi csomagolópapírt: tetszőleges színű sima papírra fessünk annyi mintát, amennyit csak szeretnénk. Személy szerint én a hagyományos barna csomagolópapírt ajánlanám, ami remek, természetes alapanyag. Ebben az esetben csomagoláskor szalag helyett használhatunk egyszerű spárgát a rusztikus hangulat kedvéért. Ha nincs kedvünk vagy időnk több ív csomagolópapírt előállítani, szalagot is pingálhatunk: egy szélesebb papírcsíkra sormintát festünk, majd ezt vezetjük körbe a már becsomagolt ajándékokon, akár a hagyományos szalag helyett vagy mellett.

De a stencilt bevethetjük dobozok, tálcák, képkeretek, naptárak, gyertyatartók, képeslapok, ajándékkísérők, ültetőkártyák díszítéséhez is. Könyvet úgy csomagolhatunk rendkívül látványosan, hogy sima papírral bekötjük, mint az iskolai tankönyveket, az elejére pedig festünk egy szép, karácsonyi motívumot. Üvegtárgyakat természetesen szintén dekorálhatunk ily módon: az ünnepi asztal dísze lehet az alkalomhoz illő váza, kancsó, borkiöntő. Porcelánfesték segítségével komplett karácsonyi reggeliző- vagy étkészletet varázsolhatunk - elég csak néhány bögrét, tányért egy alkalomhoz illő mintával felékesíteni.

Ha a textilfesték a legjobb barátunk, ünnepi terítőt festhetünk, amelynek például a szegélyén fut végig valamilyen karácsonyi sorminta. De ismét nekifoghatunk egy készletnek is: textilszalvétákat, edényfogót, konyharuhát edényalátétet és egyéb konyhai kellékeket foghatunk egységbe egy ugyanolyan minta bevetésével. Szintén textiles ötlet néhány díszpárnahuzat dekorálása, amelyek aztán rögtön karácsonyi hangulatot teremtenek a kanapén, fotelben.

Ha valaki kellően elszánt, kiválaszthat egy bizonyos motívumot, és azzal dekorálhat szinte minden keze ügyébe kerülő tárgyat, így az ünnepek alatt csaknem a védejegyévé válhat az adott minta.

Már csak egyetlen dolog van hátra: a megfelelő motívum megtalálása. Ehhez két honlapot ajánlanék (Stencil Catalog és Handy Hippo), de lehet kutatni sablongyűjtemények, könyvek után is. A legkézenfekvőbb megoldás mégis az, ha szépen leülünk és egyszerűen megrajzoljuk a magunk tökéletes mintáját.

2 megjegyzés:

ManóAnyó írta...

Néhány éve én is elkezdtem saját készítésű ajándékokat készíteni, mindig vevő vagyok a hasonló ötletekre. Azt hiszem én is visszatérő látogató leszek az ötleteidre vadászva :) Bár Manócskám mellett most kreatívkodásra nem sok idő jut.

Freya írta...

Szia!
Örülök, hogy benéztél :) Gyere minél gyakrabban :)

Megjegyzés küldése