2009. december 21., hétfő

Az ajándékok ruhája



Bocsánat, hogy ma csak ilyen későn írok, de épp a beiglikészítés kellős közepén vagyunk :) Tényleg, érdemes idén újítani, és a hagyományos diós-mákos tuti párosítás mellett/helyett bevetni új ízeket. Láttam már a boltokban zserbósat, gesztenyéset, szilvás-mákosat, rumos-szilvásat - úgy megkóstolnám őket! Mi a zserbóssal kísérletezünk éppen ;)

Lassan időszerűvé válik (legalábbis nálam ez a legutolsó előkészületi lépések egyike) a csomagolás. Mindezidáig egy nagy ládában gyűjtöttem az ajándékokat, most azonban ideje már becsomagolni őket, hogy méltó öltözetben kerülhessenek a fa alá.

A legegyszerűbb persze néhány papírzacskót felmarkolni egy áruházban és ezekben átadni az ajándékokat. Praktikusak, és ha segítőkészek vagyunk, nem írunk semmit a fülén figyelő címkére, így a megajándékozott jövőre újra felhasználhatja. Környezetbarát megoldás, nem? Az, de eléggé fantáziátlan és unalmas. Ha ragaszkodunk a szatyrokhoz, javaslom inkább egyszerű barna papírzacskók beszerzését, amelynek felületét egyedileg dekorálhatjuk. Festhetünk, rajzolhatunk rá, ragaszthatunk rá karácsonyi matricát, apró mintás papírból karácsonyi figurákat vághatunk ki és ragaszthatunk rá (tökéletes sablonok a mézeskalács szaggatók), vagy ha fehér zacskót veszünk, dekupázsolhatjuk is. A lényeg, hogy benne legyen a kezünk munkája, s a fantáziánk, hogy a megajándékozott lássa, időt és energiát szántunk rá.

Persze vehetünk hagyományos csomagolópapírt is, millióféle mintából választhatunk. Én a tradicionálisabb mintákat kedvelem, imádom a kis házikókat, kandallókat, magyalágakat, mézeskalácsfigurákat :) Kifejezetten kerülöm ugyanakkor a csillogó, fényes papírokat, túl hivalkodónak tartom őket. Viszont szeretem azokat, amiknek a hátoldala barna, ezek vastag, masszív papírok, és általában különösen szép a mintázatuk.

A megszokott dolgoknál maradva, használhatunk papírszalagokat a csomagoláshoz, de sokkal szebb, ha széles textilszalagot veszünk, vagy rafiát (személyes kedvencem), spárgát, esetleg egyszerű arany- vagy ezüstfonalat. A szalagra az ajándékkísérő kártyán kívül fűzhetünk egy kisebb karácsonyfadíszt, kidíszített mézeskalácsfigurát, fenyő- vagy magyalágacskát, fahéjrudat, szárított narancsszeletet, hogy még csinosabbá, különlegesebbé tegyük a csomagot.

Kifejezetten múltidéző és nagyon dekoratív a natúr, barna csomagolópapír használata, ami abszolút környezetbarát megoldás. Hogy teljes legyen a természetes hatás, rafiát vagy spárgát ajánlok hozzá, és jó, ha az ajándékkísérő sem valami csillogó, fényes papírból készült. Ezt a papírt nagyon jól lehet dekorálni, használat előtt különféle mintákat festve rá (akár sablonnal is), igazán egyedi csomagolópapírt gyárthatunk. Különösen jól illik hozzá az aranyfesték. Persze ezzel a megoldással más színű ívekből is készíthetünk csomagolópapírt.

Választhatunk ugyanakkor személyre szabott csomagolópapírt is: zenészeknek, zenekedvelőknek kottát, a sütés-főzés megszállottjainak recepteket (újságból, könyvből kivágva, vagy egyedileg, számítógépen megszerkesztve, kinyomtatva), újságolvasóknak napilapot (igazán különleges egy régebbi, megsárgult újság), de a kertészek, állatbarátok, divat-megszállottak és egyébb hobbik kedvelői is meglephetők témába vágó papírokkal - elég csak a megfelelő magazinokat összeszedni. Ha kisebb ajándékról van szó, amihez elég egy A4-es lap, számítógépünk segítségével alkothatunk: fényképeket, idézeteket, üzeneteket, történeteket, stb. helyezhetünk el a papíron, amibe nyomtatás után máris csomagolhatuk.

Ha időnk engedi, kartonpapírból méretre szabott dobozokat is barkácsolhatunk. Mivel azonban a méretvétel, a doboz kiszabása, összeragasztása nem kétperces feladat, jól gondoljuk meg, belevágunk-e. Mindenesetre kisebb, különlegesebb darabokhoz igazán szép megoldás lehet. Jó ötlet az olyan csomagolás, ami maga is ajándék: egy szép karácsonyi fémdoboz (sütisdoboz) remek erre a célra, de csomagolhatunk kendőbe, terítőbe is.

Most ennyi jutott eszembe ezen aktuális témával kapcsolatban. Megyek, vár a beigli ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése