2009. december 30., szerda

Szilveszteri újítások


Ha vendégeket várunk holnap estére, íme, pár ötlet, amelyek segítségével különlegessé varázsolhatjátok a nagy partit ;)

Minden szilveszteri buli alapitala természetesen a pezsgő. Ha vendégek érkeznek, nyilván többfélét is beszerzünk, de a hagyományos száraz-édes párosítást feldobhatjuk néhány új ízzel. (Személyes kedvencem a muskotályos pezsgő, egyszerűen isteni, feltétlenül próbáljátok ki! ;) ) A különféle gyümölcsalapú pezsgőkoktélok különösen a nők tuti kedvencei, de házilag is keverhetünk néhány látványos italt, amitől nem mellesleg vendégeink el lesznek ájulva. Minden ital esetében egyre azonban nagyon kell vigyázni: utoljára a pezsgő kerüljön a pohárba. Keverni nem szükséges, ha mégis szeretnétek, mindenképpen lassan és óvatosan tegyétek ;)

A baracklével kevert pezsgő, azaz Bellini, régóta kedvelt párosítás, de ajánlok pár újdonságot. Ha a hideg pezsgőhöz 2 cl vodkát és 2 cl Campari-t keverünk, a Flamingó nevezetű koktélt készítettük el, amivel azért nem árt vigyázni, kissé erős ugyanis. A jól csengó Chateau Cardillo koktélhoz 3 cl barackléhez egy kevés feketeribizli likőrt adunk, majd pezsgővel felöntjük. A Poinsettia egy gyorsan elkészíthető, elegáns koktél, amihez nem kell más, mint 1,5 cl Cointreau vagy triple sec, 9 cl áfonyalé és persze pezsgő. A nagyon előkelően hangzó Lanesborough-hoz 2 cl Grand Marnier-t, ugyanennyi áfonyalét és passiógyümölcs-pürét vagy -lét keverünk el 6 cl pezsgővel. Végül a Mimózát ajánlom figyelmetekbe: ehhez 1,5 cl triple sec, 4,5 cl frissen facsart narancslé és 10,5 cl hideg pezsgő szükséges.

Ha tehát a tradicionális pezsgőt felturbóztuk, vegyük kezelésbe a jó öreg szilveszteri étket, a virslit is. Ahelyett vagy amellett, hogy egyszerűen megfőznénk, süthetjük, grillezhetjük is, ami sokkal ízesebb finomságot eredményez. Még különlegesebb lesz az eredmény, ha a virslit első lépésként hosszában felhasítjuk, a résbe egy hosszú hasáb sajtot helyezünk (a trappista kiváló a célra, de a füstölt sajtok is nagyszerűek), majd így grillezzük. A sajt szépen megolvad és kitölti a nyílást - ellenállhatatlan az íze és a látványa is! Ha már úgyis mindegy alapon, nem az év utolsó éjszakáján szeretnénk elkezdeni az ünnepek utáni diétázást, mindezt még tovább tuningolhatjuk, ha a sajtos virslit sütés előtt egy szelet bacon-be tekerjük. Az extra kalóriák amúgy is jól jönnek, ha a szokásosnál gyakrabban emelgetjük a poharat ;)

Ezek az újítások természetesen a magunk örömére is kipróbálhatók, szóval hajrá mindenkinek ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése