2009. december 15., kedd

Ünnepi fények

Manapság egyre több házon, kertben, ablakban jelennek meg advent idején a fényfüzérek, kivilágított figurák, fényes díszek. Különösen, ha szomszédaink előszeretettel választják a dekoráció eme formáját, már-már cikinek tűnik, ha mi nem teszünk ki legalább egy aprócska világító valamit az ablakba. Azonban nehogy túlzásba essünk! Az örök mondás ebben az esetben is érvényes: a kevesebb több. Ha túl sok, túl színes, túl villogó az ünnepi kivilágítás, semmiképpen sem emelkedett hangulatot érünk el, hanem úgy fog festeni a házunk, mint egy jobb napokat látott vidámpark.

Évekkel ezelőtt a háromszög alakú, gyertyatartót idéző dísszel kezdődött minden. Szinte minden sarkon lehetett kapni, ahogyan most is: érdemes végignézni egy panelházon és megszámolni, hány világító háromszöget látunk az ablakokban - igen, még ma is nagyon népszerű dekoráció. És nem is baj: diszkrét, elegáns, egyszerű, mégis egyértelműen jelzi a közelgő ünnepet. Egyetlen hátránya, hogy közelről nem nyújt túl esztétikus látványt: a "gyertyák" körülötti műanyag fenyőimitáció egyenesen borzalmas. Mindezt azonban a függöny jótékonyan elrejtheti. Aki mégis szeretne kitűnni a rengetegből, válassza a félkör alakú variációt, az is remekül mutat, és mégis visz egy kis változatosságot a szögletes díszek közé, mivel viszonylag ritkábabn fordul elő.



Az ablaknál maradva igen gyakoriak a különféle figurák (karácsonyfa, csillag, üstökös, mikulás, stb.), hiszen ezeket is igen széles választékban és elfogadható áron lehet kapni. A magam részéről a villogó csodákat messziről kerülöm, el sem tudom képzelni, milyen lehet egy olyan szobában, aminek ablakába ilyen díszt akasztottak. Tiszta diszkó-feeling, ami aztán tényleg fantasztikus ünnepi hangulatot áraszthat...
Az, hogy ezen túl pedig az egyszerű, fehér fényeket kedvelem, és nem a színes díszeket keresem, már ízlés dolga. Mindenesetre tetszik, amikor egy ház több ablakában is megjelenik egy-egy ilyen dísz, mindig a bécsi Városháza jut róla eszembe, aminek szintén az ablakait világítják ki advent idején.
Ugyancsak jól mutat a négy-öt csillagfüzérből álló dísz is, azt hiszem, mind közül ezt tenném a legszívesebben az ablakomba. Látványos, még nem túl elterjedt és nagyon is ünnepi.



Van, aki inkább azt a megoldást választja, hogy vásárol több méter fényfüzért és körbetekeri vele a házat. Itt is hangsúlyoznám: ne essünk túlzásokba! Nem kell minden létező ajtót, ablakot, fát, bokrot kivilágítani. Ha rekordot akarunk dönteni házunk kivilágításával, könnyen nevetségessé válhatunk, az ünnepi hangulat meg elmarad.
A jól megválasztott világítás viszont rendkívül hatásos lehet. Szerintem nagyon szép egy-egy fatörzs vagy oszlop körbetekerése egy fényfüzérrel, esetleg egy bokrot is tetszetős gömbdísszé változtathatunk, és tetszik az ereszről lelógó, jégcsapokat idéző dekoráció is. Igazi mézeskalácsházikóvá varázsolhatjuk otthonunkat, ha sikerül szépen szegélyezni fényekkel az ablakokat és ajtókat.
De vigyázzunk itt is a színekkel! A fehérrel nem foghatunk mellé, a zöld még elmegy, a kék nem túl karácsonyi, a piros meg... a harsány színek miatt aztán könnyen összetéveszthetik házunkat egy szórakozóhellyel. A tarka füzér viszont nagyon kedves, barátságos hatást kelt. A villogó effektekről pedig ismét jobb, ha lemondunk, már csak a szomszédaink nyugalma érdekében is.



Végül ejtsünk szót a kertekben mind gyakrabban felbukkanó figurákról: mikulásokról, szánokról, legelésző rénszarvasokról. Segítségükkel egészen biztosan egyedivé tehetjük otthonukat, viszont túlzásokba ezúttal se essünk. Feleslegesek a mozgó díszek, legkésőbb egy perc után már úgysem poén. És bőven elég egy-két rénszarvas, nem kell egy egész csorda. Összességében itt is érvényes, ami a díszítésre általában: nem a mennyiség a lényeg, nem kell túl kacifántosnak lennie a dekorációnak, néhány jól megválasztott, egyedi, különleges és ízléses dísszel felejthetetlen hangulatot áraszthat otthonunk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése