2010. január 26., kedd

Variációk sütőtöklevesre


A sütőtök az ősz nagy ajándéka, ám mivel kiválóan eltartható, még most is bátran nyúlhatunk utána a zöldségesnél vagy a kamrában, ha ezeken a fázós, rideg napokon egy kis színre, életre, melegségre, vitaminra vágyunk. A klasszikus megoldás elképesztően egyszerű feldolgozási módot javasol: csak szeleteljük fel a tököt héjastól, távolítsuk el a magokat és már mehet is a sütőbe. Hihetetlenül finom, édes és egészséges csemege, a sötét téli esték tökéletes kísérője. Persze ez is variálható: Jamie Oliver-nél láttam például, hogy ő egy, természetesen házilag készített, chilis-mézes-fahéjas-mentás-olívás fűszerkeverékkel teríti be a tökszeleteket sütés előtt, de egészen biztos vagyok benne, hogy ez a fűszerezés rengetegféle módon alakítható.

Ám aki unja már a hagyományos sült tököt, választhatja a manapság nagyon divatos krémlevest is, a sütőtök ugyanis kiváló alapanyag hozzá. Nincs is annál jobb, mint egy kellemes téli ebédet vagy vacsorát egy nagy tányér gőzölgő, vidám, harsány színű töklevessel indítani, ám a délutáni-esti kandalló melletti teázások remek alternatívája is lehet egy bögre lélekmelengető leves elkortyolgatása egy jó kis regény társaságában, vagy a szánkózás-hógolyózás után átfagyott tagjaink átmelengetése közben.

Én két verziót ajánlok, az egyik elkészítése hosszadalmasabb, több hozzávalót is igényel, ám megéri a fáradozást: igazán különleges csemegét kapunk eredményül. Először is hat személyre egy kábé 0,75-1 kilós tökre van szükségünk, amit megmosunk és felvágunk. A magokat kikaparjuk, a héját levágjuk és a tök húsát felkockázzuk. A tököt egy nagy lábosba tesszük három nagyobb, meghámozott és feldarabolt burgonya, illetve szintén három, felkockázott paradicsom társaságában. A zöldségeket citromfűvel ízesítjük, felöntjük húslevessel, sózzuk-borsozzuk. Miután felforrt, még 25-30 percig rotyogtatjuk - a krumpli a támpont: ha ez megpuhult, akkor a többi is jó lesz már. Ezután már csak a krémleveseknél elengedhetetlen turmixolás van hátra, amit követően esetleg még szerecsendióval fűszerezhetünk (ez a sütőtök mindig tuti párja), és kész is. Ha valaki nem találja elég hígnak, tejjel megoldható a probléma. A krémesebb hatás kedvéért pedig kevés vajat és/vagy tejszínt keverhetünk bele, ha akarunk, amivel még egyszer átforrósítjuk, és már tálalhatjuk is.

A másik recept jóval haladósabb, ám én mégsem ezért részesítem előnyben. Itt ugyanis nem főzzük a tököt, hanem sütjük, és ettől sokkal finomabb aromája lesz a levesnek. Egyszerűen ízesebb lesz tőle. Éppen ezért ehhez a recepthez kiválóan felhasználhatjuk a maradék sült tököt is, tehát még kifejezetten praktikus is. Első lépésként ebben az esetben egy kisebb hagymát és 1-2 gerezd fokhagymát pirítunk némi olívaolajon, majd erre kerül a tök. Négy személyre körülbelül fél kiló sült tököt számolunk a héja nélkül. Felöntjük az egészet fél liter húslevessel, sózzuk-borsozzuk, köménnyel és szerecsendióval ízesítjük (nagyon jól megy hozzá a chili is ;) ), majd felforraljuk és 20 percig alacsony hőmérsékleten hagyjuk főni. Végül turmixoljuk és kész is. Ugye milyen gyors és egyszerű? És isteni finom!

Néhány tipp még a tálaláshoz, körítéshez: nagyon jól mutat az erőteljes színű leves közepén egy kanál tejföl vagy tejszín, amit valamilyen zölddel (például zsályával vagy snidlinggel) dobhatunk még fel. Egyes receptek főtt rizst ajánlanak, hogy tartalmasabb legyen a leves, bár én ettől személy szerint tartózkodom. Viszont nagyon finom mellé a sajtos pirítós, mint ahogyan a forró levesbe kevés sajtot is belereszelhetünk. Jó étvágyat! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése