2010. január 5., kedd

Hulló hópelyhek


Az alapötlet mindenkinek rémlik az óvodából, igaz? Fogunk egy ív fehér papírt, összehajtogatjuk, mindenféle alakú kis lyukakat vágunk rá, széthajtogatjuk és kész is az egyedi, tökéletes hópelyhünk. Igen ám, de lehet ezt fokozni!

Először is nyilvánvalóan nem mindegy, milyen papírból készül a hópihe. Az egyszerű és gyakran használt fehér papírt lecserélhetjük színesekre, bár igazából a hideg árnyalatokban, a fehér és a kék különböző változataiban érdemes gondolkodni, hiszen mégiscsak a havat szeretnénk megidézni. Viszont bevethetünk aprómintás papírokat is (bár épp mi magunk adunk különleges mintát a papírnak a vagdosás által, tehát ettől el is tekinthetünk), és nagyon szép az ezüstpapír használata is. Kísérletezhetünk ugyanakkor más és más textúrákkal: csinos lehet az eredmény például gyűrt papírokból is, de a pausz, a fólia és a selyempapír is bevethető.

A technika a megszokott: a legtöbbször körre vagy négyzetre vágott papírt minél többször összehajtogatjuk, majd kivágjuk belőle a mintákat, vigyázva, nehogy szétvágjuk művünket, vagy elszakadjon a papír. Óvatosan széthajtogatjuk és kész is. Pár perces művelet az egész, így hamar sorozatgyártásba foghatunk, bár akár minden egyes hópelyhet alakíthatunk másmilyenre, egyedire.

A felhasználást latolgatva nyugodtan elszakadhatunk a klasszikus óvodai megoldástól, tehát az ablakra ragasztgatástól, bár kétségtelenül annak is megvan a maga bája. De kerülhetnek a hópihék tükörre, szekrényre, falra, hűtőszekrényre, ajtóra, csempére, stb. Gyakorlatilag bárhova, bármilyen felületre. Variálhatunk a hasonló papírból készült, de különböző méretű hópelyhekkel, és így igazán szép kompozíciókat hozhatunk létre. Egy hatalmas, szinte túlméretezett hópehelyeben ugyanakkor szintén rengeteg lehetőség rejlik: számtalan mintával díszíthető és a falra akasztva önmagában is gyönyörűen mutat, mint egy szépséges koszorú. Ha tetszik ez az ötlet, ám nincs kéznél megfelelő nagyságú papír, több kisebb hópihéből is összeállítható a koszorú.

Ha több hópelyhet vékony fonalra vagy damilra fűzünk, és pár ilyen füzért egymás mellé akasztunk, hóesést imitáló díszt varázsolhatunk a szoba egyik sarkába. Ám azzal is meg lehet próbálkozni, hogy néhány ugyanolyan hópihét a szélüknél fogva pár helyen összeragasztunk, és így térbeli díszt készítünk.

De felhasználhatjuk a hópihéket az ajándékok csomagolásához is: az egyszínű papíron nagyon jól mutat egy-egy ilyen alkotás, és már szalag sem kell a csomagra. Vagy az éppen olvasott könyvünket köthetjük be színes papírba, az elejére pedig egy szépen sikerült példányt tehetünk. Természetesen ez a megoldás akkor is kiváló, ha éppen könyvet szándékozunk ajándékozni.

Ha igazán különleges mintákra vágyunk és már kifogytunk az öteletekből, akkor ajánlok egy honlapot, ahol millió minta közül válogathattok, de akár egyedi hópelyhet is készíthettek, amit aztán rögtön ki is nyomtathattok.

Lassan úgyis lekerülnek a karácsonyi díszek, de hogy ne uralkodjon fura, üres hangulat a szobákban, ragadjatok papírt és ollót, és varázsoljatok gyorsan és egyszerűen téli hangulatot a lakásba! ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése