2010. január 22., péntek

Papírrózsák

Az egész úgy kezdődött, hogy illusztrációt kerestem egy novellámhoz, amelyben a főszerepet a talán legnépszerűbb virág, a rózsa játssza, s közben néhány nagyszerű ötletre bukkantam, amit mindenképpen meg akartam osztani veletek. Hosszú és hideg téli estéken talán jobban van időnk és kedvünk a nyarat idéző virágokat barkácsolni. A két egyszerű és rendkívül kreatív megoldás egyaránt egy-egy, minden háztartásban fellelhető és olcsó papírfélére alapoz.


Az első tipp a karton tojástartót veszi elő: nincs más dolgunk, mint két "egységet" gondosan kivágni a tojástartóból és annyi vízben áztatni őket, amennyi bőven ellepi a papírokat. Ha öt perc múlva kihúzzuk őket, immár könnyedén formázhatjuk a puha kartont, s rózsaszirmokat hajtogathatunk belőlük, amiket egymásba illesztve összeáll a virág. Ezután szüksége van néhány órára a rózsának a teljes száradáshoz. Én javaslom utolsó lépésként kifesteni, de az áztatóvizet is lehet már színezni például ételfestékkel, ám fennáll a veszélye, hogy száradás után a kész virág nem pont a kívánt árnyalatban fog pompázni, ráadásul a kezünk is színes lesz a szirmok formázása közben. Az elkészült rózsát tetszés szerint felhasználhatjuk, készíthetünk neki hurkapálcából szárat, de fel is ragaszthatjuk egy dobozkára.


A másik ötlet egy újabb konyhai kelléket vet be: a kávéfilterpapírt. Itt is az áztatás az első lépés, ám most kifejezetten ajánlom a víz megfestését, ugyanis egy jóval vékonyabb, sérülékenyebb papírral dolgozunk ebben az esetben. Tehát ételfestéket csepegtessünk a vízbe, vagy használjunk céklalét, ami teljesen természetes színezőanyag és éppen megfelelő az árnyalata. A filtert óvatosan válasszuk szét a ragasztásnál és úsztassuk egy kicsit a vízben, attól függően, milyen színre is vágyunk pontosan: minél tovább pancsol a papír, annál sötétebb árnyalatot kap.

Azután vegyük ki, facsarjuk ki egy picit óvatosan és hagyjuk teljesen megszáradni. Közben zöldre festhetünk egy hurkapálcát szárnak, vagy zöld szalaggal, színes papírral vonhatjuk be. A pálca köré kell felcsavarni a megszáradt papírt: folyamatosan hajtogassuk, fazonírozzuk, hogy minél természetesebb legyen a forma, közben pedig ollóval vigyázva igazgathatjuk is. Végül ragasztószalaggal rögzítjük a kész virágot a szárhoz, amit kevéske zöld papírral tüntethetünk el: ez lesz a rózsa csészelevele. Néhány, papírból kivágott levéllel tehetjük még mutatósabbá a virágszálat.

Végezetül pedig az ügyeskedéshez ihletforrásként, vagy csak úgy, szórakozásként ajánlom az én inspirációmat, az említett novellát itt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése