2010. január 7., csütörtök

Tavaszváró


Miután szemünk túlságosan hozzászokott az elmúlt 1-2 hónapban a karácsonyi színkavalkádhoz, díszek, dekorációk tömkelegéhez, a csillogáshoz, így, vízkereszt idején, a karácsony végleges elmúltával talán üresnek, kietlennek, lepusztultnak érezzük magunk körül a környezetet. Ekkor sietnek segítségünkre a csinos kis tavaszidéző virágok seregei: kankalinok, jácintok, tulipánok, nárciszok, krókuszok. Amíg el nem olvad a hó, ki nem zöldell a kert, elő nem bújnak a virágok, ki nem rügyeznek a fák-bokrok, ezek a tarka, illatos, vidám kis gyönyörűségek örömmel tartják bennünk a lelket és derítenek derűsebb hangulatra a fázós, szürke napokon.

A virágboltokat és az áruházakat ezekben a napokban valósággal megszállják a hagymás virágok és a kankalinok a legkülönbözőbb árnyalatokban és méretekben. Igazán szívderítő látvány néhány ilyen édes virágocska az ablakban, a dohányzó- vagy étkezőasztalon, mindenképpen szerezzünk be tehát pár cseréppel! Viszont ha pénzt akarunk spórolni és/vagy egyedi kompozícióra vágyunk, ne a "gyárilag" összeállított díszek között keresgéljünk, hanem vásároljunk szimpla műanyag cserépbe ültetett virágokat, vagy hajtassunk magunk hagymákat, amiket aztán később szépségesen felöltöztethetünk.

Ha virághagymákat akarunk hajtatni, sajnos csak kései eredményre számíthatunk: hetek kérdése, mire a hagymából tündöklő virág lesz, és fel kell készülnünk arra is, hogy esetenként a növény elmaradhat a csomagoláson látható kép által sugallt reményektől - nem biztos, hogy valóban olyan nagy, élénk színű, dús virágzatra számíthatunk. Viszont kétségtelenül érdekesebb ez a megoldás, s így sokkal inkább magunkénak érezhetjük a növényt, hiszen már a kezdetektől ott volt velünk. Éppen ezért különösen kisgyerekeknek javasolható a hajtatás, akik minden nap érdeklődve figyelik, mennyit fejlődött kis virágocskájuk. Ha több gyermek van a családban, mindenki kaphat egy-egy hagymát, és indulhat a verseny, kié hajt ki előbb, kié lesz szebb, nagyobb. A cserepeket a gyerkőcök tetszés szerint díszíthetik, kifesthetik, ráírhatják a nevüket.

Természetesen azonban egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha kész, virágzó növényeket veszünk. Ám a műanyag cserepek közel sem látványosak, így készítsünk illő "ruházatot" nekik, amik még jobban erősíthetik a tavaszi hangulatot. A legkézenfekvőbb talán egy megfelelő méretű kosárkát használni kaspó gyanánt, valahogy a fonott vesszőkosarak önmagukban is olyan tavaszi hangulatot árasztanak... meglehet, mert míves, természetes darabok, s ilyenkor a szokásosnál is jobban ki vagyunk éhezve a természetes dolgokra. Igen dekoratív, ha a cserepek tetején a földet vagy a gyakorta kilátszó hagymákat mohával fedjük be, ami tovább fokozza a természetességet: olyan, mintha egy csipetnyi erdőszél virítana lakásunkban.

Talán észrevettétek már, hogy én alapból a lehető legtermészetesebb megoldások híve vagyok. Éppen ezért egy nagyon egyszerű, hagyományos ötletet ajánlok figyelmetekbe: tegyetek több virágot egy öreg faládába. A ládát használat előtt le lehet lakkozni vagy festeni, esetleg dekupázsolni rá valamilyen kedves mintát. Az én ablakomban egy méhviaszolt ősrégi láda uralkodik, amiben folyamatosan cserélődnek a növények, és amire egy levendulacsokrot dekupázsoltam. De nyugodtan fel lehet használni azokat a kisebb ládákat is, amelyekben olykor a gyümölcsöket-zöldségeket árusítják, illetve az áruházakban ősszel gyakran jelennek meg virághagyma-gyűjtemények is ilyen csinos kis ládákba csomagolva. Egy ilyen ládában legjobban a hasonló fajtájú virágok mutatnak jól, amikből akár különböző árnyalatokat is össze lehet vadászni.

Ugyancsak hagyományos és nagyon csinos megoldás a fémedények, -kaspók használata is. Egy helyes kis füles fémvödör, ami formájában, méretében a gyerekek homokozó játékaira emlékeztet, tuti megoldás. De a régi portákat idéző zománcozott vödör is nagyon jól mutat. Választhatunk alacsonyabb, szélesebb fémedényeket is, ezekbe nyilván több virág fér. Minél alacsonyabb azonban a kiválasztott edény, annál inkább a kisebb virágok fognak benne szebben mutatni: az egészen alacsonyakba tegyünk például krókuszt, míg a karcsúbb, magasabb vödröcskékbe helyezzünk inkább nárciszt.

Talán emlékeztek még rá, hogy egy korábbi bejegyzésemben említettem, jácint illatozik körülöttem. Akkor egy olyan képet is mutattam, amelyen a jácintok egy teljesen egyszerű papírzacskóban virítottak. Nekem ez a kivitelezés is nagyon tetszik, bár a barna csomagolópapírért (természetesség!) alapból odavagyok ;) Persze választhattok bármilyen színű zacskót, akár mintásat is, a lényeg, hogy ne üsse agyon a virágokat, hagyja szépen érvényesülni őket. A zacskó méretére is ügyelni kell, hogy ne temesse be a virágfejeket, hogy azok szépen, teljes pompájukban viríthassanak. Persze locsoláskor arra sem árt odafigyelni, hogy ne áztassuk el a zacskót, mert száradás után foltos, hullámos marad a papír. A papírzacskó helyett textilzsák is használható, én személy szerint a puritán zsákvászonra, a jutazsákokra szavazok. Na jó, valamilyen fényesebb, a virág színével harmonizáló szalaggal átkötni szabad :)

A tavaszi virágok természetes díszítéséről most ennyit. Viszont több lehetőséget rejt ez a téma magában, semminthogy egyetlen bejegyzéssel elintézzem, és amúgy is sajnos messze még a tavasz, úgyhogy folyt. köv. ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése