2010. március 20., szombat

Ismét egy hímes


Ma következzen a tojásfestő, -díszítő projekt egy újabb állomása. Már többször említettem nektek az egyik, évek óta nagyon népszerű kreatív technikát, a dekupázsolást, azaz szalvétatechnikát. A speciális ragasztó segítségével számtalan felületre tudjuk rögzíteni a szalvétából kivágott mintát, s ez alól az egyszerű tojáshéj sem kivétel. A különböző stílusú, tarkabarka húsvéti szalvétáknak pedig se szeri, se száma a hobbiboltokban, szóval gyorsan és könnyen beszerezhető alapanyagokból készíthetünk igazán szép, különleges díszeket, illetve ajándékokat a locsolóknak.

A legideálisabb kifújt tojásokat alkalmazni, bár természetesen a kreatív üzletekben kapható, egyéb anyagokból (pl. fa, műanyag) készült tojásformákat is választhatjuk. Én a magam részéről ha lehet, ragaszkodom a hagyományokhoz, s valódi tojást díszítek. Könnyebben megy a munka, s egyedibb is lesz a kész mű, ha nem tyúktojást, hanem valamilyen nagyobb darabot, pl. kacsatojást dekorálunk.

A kiválasztott minta gyakorlatilag bármi lehet, ha köthető a tavaszhoz és/vagy a húsvéthoz: nyuszi, virág, csibe, tyúk, bárány, tojás, tavaszi tájkép, stb. Persze az sem egy rossz ötlet, ha a locsolóknak kifejezetten egyénre szabott tojást készítünk, azaz nem feltétlenül húsvéti motívumot használunk, hiszen maga a tojás már így is épp eléggé húsvéti. Hanem a kocsimániás autóval ékesített tojást kap, a szenvedélyes pecás kishalasat, az édesszájú tortával díszítettet, stb. Valószínűleg az ilyen apróságoknak nagyobb sikere is lesz, mint az egy kaptafára készült tojásoknak.

Tehát a lényeg, hogy egy megfelelő méretű, azaz elég kicsi mintát vágjunk vagy tépjünk körbe a szalvétából vagy más, dekupázsolásra alkalmas papírból. A tojást fedjük be a ragasztóval a motívum körülbelüli helyén, óvatosan illesszük, simítsuk rá a szalvétát, majd vigyázva kenjük át az egészet még egy réteg ragasztóval. Természetesen akár több kisebb darabból is összeállíthatjuk a mintát. Ezután már csak száradnia kell művünknek.

Ha gondoljuk, a héj alapozható festékkel, nyilvánvalóan kifejzetetten világos színekkel: fehérrel, bézzsel, krémszínnel, stb. Ez az első réteg jól jön, ha sötétebb vagy pettyes a tojás héja, s ez zavarná a motívum tökéletes érvényesülését. Természetesen ilyenkor az egész tojást fessük be, s a munka tervezésekor számoljunk a száradási idővel!

Ha megszáradt a minta, tetszés szerint kiegészíthetjük matricákkal vagy festéssel a tojáshéj fennmaradó részén, ám nagyon szép lesz már így, önmagában is. Nincs is más hátra, mint egy szalagot átfűzni rajta, s már mehet is a húsvétfára vagy - szalag nélkül - a locsolók zsebébe!

S még egy ötlet: itt találtok pár hasznos videót a tojások kifújásáról, festéséről, dekupázsolásáról ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése