2010. április 8., csütörtök

Virágokat a kertbe!


Lassan indul az igazi kertszezon, a gyümölcsfák virágba borulnak (a fejléc az oldalon már meg is tette ;) ), ami biztos jele a tavasznak, az idő enyhülésének, a napok hosszabbodásának. Éppen ezért elérkezett az ideje annak is, hogy az eddig a lakást díszítő, ám mostanra már erősen hervadófélben lévő virágokat kiköltöztessük a kertbe: már jobb helyük van kinn, mint benn. Kikerülhetnek a virágot már nem hozó, de erejük teljében lévő kankalinok, s a száradásnak indult hagymások. Jó részük valószínűleg húsvéti dekorációként került talán a házhoz, ám az ünnepek elmúltával sem kell a kukában végezniük: irány a kert!

A kankalinokkal egyszerű a dolgunk: mindössze egy kellemes, árnyékos kis zugot kell találnunk nekik a kertben, egy kisebb lyukat ásni, pici trágyával besegíteni nekik az új egzisztencia megteremtéséhez, és már lehet is ültetni őket. Az év hátralévő részében nincs más dolguk, mint hogy megerősödjenek, ezentúl csak az eddiginél nagyobb, szép leveleket fogjuk látni. Aztán télre visszahúzódnak, hogy jövő tavasszal immár új helyükön gyönyörködtessenek bennünket virágaikkal. Az évek során a növény terjeszkedni fog, egyre nagyobb telep virágzik majd tavaszonként. Sőt, ha az időjárás úgy alakul, még ősszel is meglephet minket egy-két virággal.

A tulipánt, nárciszt, jácintot, krókuszt és egyéb hagymás növényeket sem tanácsos kidobni, hiszen némi odafigyeléssel jövőre is virágozni fognak. Várjuk meg, amíg a virágok annak rendje és módja szerint elhervadnak, sőt, az összes levél elszárad, így ugyanis minden tápanyag szépen visszahúzódik a hagymába. Ezért nem szabad levágni az elhervadt virágot, hiszen így nem lesz elég ereje a növénynek jövőre az új virág kineveléséhez. Így persze nem nyújt túl kellemes látványt a növény, de nyugodtan félre lehet tenni egy félreeseő sarokba, ahol csendben lezajlik a hervadás folyamata. Aztán a már elszáradt leveleket és virágokat levághatjuk a hagymáról, és ősszel ugyanúgy ültethetjük el, mint a többi hagymást.

Egyébként az alapból a kertben nyíló hagymásokat is érdemes felszedni, miután elvirágzottak, majd újságpapírba csomagolva tárolni őket őszig, amikor új helyükre kerülhetnek, hogy tavasszal már ott virítsanak. S még egy nagy előnye van ennek a műveletnek: így rögtön felszabadul a hely az egynyáriak számára!

4 megjegyzés:

Katarina írta...

Édes Istenem, bár lenne kertem, ahová virágokat ültethetek! Mivel ilyenem nincsen, egy virágláda a kiskertem, és még nem döntöttem el, hogy idén mivel ültessem tele. Félárnyékos helyen van a konyhaablakban, kb. 80 cm hosszú. Nem akarok muskátlit, sem begóniát, Freya: nincs valami ötleted?

Freya írta...

Én idén egy új virággal próbálkozom, ausztrál százszorszép a neve, magról vetettem, még picik, de állítólag kábé 25 cm magas, lilás virágok lesznek. Nálunk nagyon megy még a lobélia és a klasszikus petúnia (annak nagyon szép, zöldes verziója volt nálam tavaly), a balkon aranya és a bojtocska. Nagyon szép szerintem még a körömvirág, a dália, a verbéna és persze a bársonyvirág is.
Kifejezetten félárnyékos helyre jó a fukszia, aminek rengeteg verziója van és évekre megoldja a kérdést.
De konyhaablakba nagyon jók és praktikusak a fűszernövények is! ;)
Itt körülnézhetsz: http://www.viragzodunakanyar.hu/index.php/balkonnoveny

Katarina írta...

Freya: köszönöm, remek ötleteket adtál! Majd megírom, hogy melyik mellett döntöttem!

Freya írta...

Nincs mit :)
Kíváncsian várom a beszámolódat! :)

Megjegyzés küldése