2010. február 27., szombat

Teacsillag


Sok-sok évvel ezelőtt nagy szenvedélyem volt a hajtogatás, s bár ez a korszakom már elmúlt, néhanapján ismét papírt ragadok, ha valami kisebb díszre, ajándékra van szükségem. Az egyik legkézenfekvőbb alapanyag ehhez a technikához az a valószínűleg minden háztartásban megtalálható papírféle, amivel egyébként úgysem nagyon kezdenénk semmit: a teatasak.

Ma már annyiféle teát lehet kapni, és soknak kifejezetten egyedi, színes, mintás, igazán csinos "ruhája" van, hogy szinte sajnálja az ember kidobni a kis papírzacskókat. Érdemes azonban gyűjteni őket (például egy üres teásdobozban), ugyanis ha összegyűlt úgy 6-8 darab, nekifoghatunk egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető csillagmotívum meghajtogatásának. Az eredmény egy, leginkább talán kaleidoszkóphoz hasonló, szép, kerek minta.

Millió minta létezik, és számos könyv kapható a témában. Külföldön akkora irodalma van ennek az egyszerű technikának, hogy különböző stílusokra (pl. kelta ;) ) szakosodott kötetek állnak az alkotni vágyók rendelkezésére. Ám nem kell feltétlenül nagy költségekbe vernie magát az embernek, az interneten is rengeteg minta lelhető fel. Pédául ez egy kifejezetten egyszerű módszer, amivel lehetetlen kudarcot vallani, s a képeknek köszönhetően még angoltudás sem kell a megértéséhez.

Az egyes metódusok abban általában megegyeznek, hogy a teatasakot a hajtogatás előtt formára kell szabni (leggyakrabban négyzet alakúra, de előfordulhat háromszög és téglalap is), majd természetesen ugyanazzal a módszerrel kell elkészíteni bizonyos számú elemet, amiket aztán vagy egymásba csúsztatva vagy egymáshoz ragasztva rögzítünk. A leírások általában mindig ugyanolyan színű teatasakok használatát javasolják, hiszen ezek a papírok már önmagukban is mintásak, tarkák.

Én a magam részéről még hozzáteszem, hogy a nem 3D-s darabokat érdemes pár napig néhány nehéz, vaskos könyv alatt préselni, úgy sokkal szebbek lesznek.

S hogy mire használhatjuk fel a kész csillagokat? Például készülhet a segítségükkel egyedi, személyes képeslap, meghívó, ültetőkártya, díszdoboz, könyvjelző, felhasználhatjuk az ajándékok csomagolásához, de kerülhet egy képkeretre is. Különlegessé tehetjük vele noteszünket, naplónkat, fényképalbumunkat is. Az én csillagaim mindenesetre jelenleg a hűtőszekrényt díszítik, mert úgy érzem, eredetüknél fogva ezek az apróságok a konyhában vannak a legjobb helyen a lakáson belül. De ha már konyha, felfűzhetjük őket fonalra vagy damilra is, és kerülhetnek az ablakba függődísznek.

Ugye milyen sokoldalú? És az alapanyag mindig kéznél van, az elkészítés meg hihetetlenül gyors és egyszerű. A minták sokfélesége pedig elképesztő, sosem kell ugyanazt a darabot kétszer meghajtogatni. Muszáj kipróbálni!

2 megjegyzés:

Hajnal írta...

Nagyon szépek a csillagok :-)Gratulálok!
Én is gyűjtöm a teás papírokat,már van egy csomó,de még nem próbáltam hajtogatni eddig.De most kedvet csináltál hozzá :-)
Köszi a linket!!

Freya írta...

Örülök és nincs mit! :)

Megjegyzés küldése