2010. november 7., vasárnap

Egy kis őszi quiche


Nagyon szeretem a franciák isteni lepényét, a quiche-t: a klasszikus lotharingiait füstölt szalonnával és tejszínes szósszal, de a különféle zöldségekkel ízesítettek is igen remekek. Friss salátával mennyei ebéd, de az ilyen sötét, hűvös estéken jobb vacsorát el sem tudnék képzelni! És hogy maradjunk az ősznél, egy általam nemrég felfedezett és rögtön megszeretett verziót, a laskagombásat ajánlom figyelmetekbe.

Nagy kedvencem a gomba, és szeretek elrugaszkodni a megszokott csiperkétől, bármennyire is kedvelem azt. Szerencsémre nálunk ilyentájt hegyekben áll a csiperkénél intenzívebb ízű, erősebb húsú laska, amely bár pörköltnek fantasztikus, rántva pedig még annál is jobb, legutóbbi tapasztalataim szerint quiche-be is kiváló, igazi ínyencség.

Minden quiche ugyanúgy indul: szükség van egy adag omlós tésztára, amellyel kibélelünk egy lepényformát, villával alaposan megszurkáljuk, és 200-220 fokon tíz percig elősütjük. Aki biztosra akar menni, sütőbabot szórhat a tésztára, hogy semmi esetre se púposodjon fel sütés közben.

A tészta általában 25o gramm lisztből, 1/2 teáskanál sóból, 120 gramm vajból és 4 evőkanál hideg vízből gyorsan összegyúrható, majd cipóvá formálva 2 órát kell állnia a hűtőben. Nos, aki azonban ennél gyorsabban akar hozzájutni a quiche-hez, kövesse a példámat, azaz használjon mirelit tésztát. Így is nagyon finom lesz a végeredmény, és sokkal egyszerűbben megy a dolog.

Amíg a tészta sül, 750 gramm laskagombát megmosunk és vékony csíkokra vágunk, majd 1 fej üvegesre párolt hagymához adjuk. Addig kell a zöldségeket párolni, amíg a gomba nedvességtartalmának nagyja el nem fő. Ekkor sózzuk-borsozzuk, és provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük.

Ezután 150 ml tejfölt legalább 100 gramm reszelt sajttal elkeverünk, és ezt a hagymás gombához adjuk. Ez a remek töltelék kerül a tésztára, és nincs is más hátra, mint hogy a quiche-t 15 percig süssük. Tálalás előtt megszórjuk petrezselyemmel, és már lehet is falatozni!

Bár még nem próbáltam, de szerintem érdemes másfajta gombákkal is kísérletezni, úgy sejtem, erdei gomba keverékkel is nagyszerű lehet ez a lepény!

2 megjegyzés:

Katarina írta...

Ez megint egy egyszerű, de pont egyszerűségétől szuper recept. Már csak a megfelelő gombák hiányoznak ahhoz, hogy elkészítsem - de ez sem lehet akadály. Köszönöm!

Freya írta...

Nincs mit, örülök, hogy felkeltette az érdeklődésedet ;)

Megjegyzés küldése