Ez a bejegyzés már régóta esedékes volt, de jobb későn, mint soha, ugye? Ezúttal több dolgot veszek egy kalap alá, gyakorlatilag mindent, amit a Halloweennal kapcsolatban mutatni akartam Nektek.
Az egyik természetesen a tökfaragás, amelyről már szót ejtettem korábban. Igazság szerint idén egy doromboló cicát szerettem volna faragni a tavalyi macskából kiindulva, de amikor azokat az oldalakat nézegettem, amelyeket a múltkor belinkeltem Nektek, rábukkantam erre az édes pókra, és inkább rá szavaztam.
Azt hiszem, a tökfaragás nem egy bonyolult mutatvány, és biztos Nektek is van már benne gyakorlatotok, így nem kell részletesebben elmondanom, hogy a tetejét tessék levágni, a belsejét kikanalazni, aztán következhet a faragás. Ha a hagyományos szem-orr-száj összeállításnál különlegesebbet, nehezebben kivitelezhetőt szeretnétek, érdemes a mintát előrajzolni a tökre filccel vagy tollal, ez később úgysem látszódik. Nagyon óvatosan haladjatok, nehogy ott is vágjatok, ahol nem kéne, és arra is figyeljetek, hogy minél több rész hiányzik már a tökből, annál "törékenyebb" lesz, hiszen már kisebb a héj tartása.
Ha kész, keressetek neki egy látványos helyet, mécsest bele, és már ijesztgetheti is az arra járókat!
Ha pedig nagyon belejöttetek, és nem tudtok betelni a farigcsálással, nyugodtan essetek neki minden, a kezetek ügyébe kerülő dísztöknek, cukkininek, patisszonnak és sütőtöknek! Mindből lehet valamilyen érdekes, Halloweenhoz méltóan hátborzongató vagy éppen kifejezetten szép díszt készíteni, amelyekből akár kompozíciókat is összeállíthattok néhány cserép krizantém vagy csarab és mindenféle termés (vadgesztenye, makk, toboz, erdei bogyók és őszi gyümölcsök) társaságában.
A másik dolog, amelyről mindenképpen mesélni szerettem volna, a süteménydíszítés. A képen látható kis mignon nem saját gyártmány, hanem egy közeli cukrászda leleménye, ahol hasonló sütiket kínáltak kísértetes és szemgolyós (!) változatban is. Lehet utánozni! Gyakorlatilag bármilyen aprósüteményből varázsolhattok Halloween-sütit, ha van otthon némi színes marcipán vagy pár csepp ételfesték a cukormázhoz. De a hófehér lepedős szellem elkészítéséhez még extra színek sem kellenek, a szeme és a szája pedig lehet csokoládémázból.
Dekorálhattok muffinokat vagy egy nagyobb tortát is. Rajzolhattok a mázzal vagy formázhattok a marcipánból pókot a hálójával, boszorkányt, denevért, vámpírt, csontvázat, zombit, de akár olyan horrorisztikus dolgokat is, mint az említett szemgolyó, esetleg vér vagy agyvelő. (Nem viccelek, láttam olyan honlapot, amely azt ecseteli, hogyan készítsünk agyvelő-mintás muffint ;) ) Nyugodtan engedjétek szabadjára a fantáziátokat, és gondoljatok a klasszikus horrorfilmekre - ez alkalommal kifejezetten kötelező polgárpukkasztó, megbotránkoztató süteményeket készíteni! :)
29. fejezet
6 éve
3 megjegyzés:
A Halloween valahogy nem érintett még meg. Kíváncsian és némiképp értetlenül állok a jelenség előtt. Nem tartom feltétlenül szerencsésnek, hogy válogatás nélkül mindent átvegyünk mondjuk Amerikából - nem, nincs semmi bajom Amerikával -, hiszen vannak nekünk saját hagyományaink is, lehet, hogy inkább azokat kellene ápolnunk.
Igen, sokan vannak így ezzel. Én szeretem, bár inkább csak úgy, mint egy újabb alkalmat a díszítgetésre, kreatívkodásra :) És persze a nagy anglomániám is biztosan benne van a dologban ;) Egyébként én nagyon összekapcsolom a Halloweent magával az ősszel, már ami a díszítőelemeket illeti. Úgyhogy ilyenkor kicsit magát az őszt is ünnepelem.
Mindenesetre egy pár tök kifaragásánál és némi sütisütésnél vagy dekorálásnál nem megyek tovább, ilyen az én hagyományom :)
Nos, ebben igazad van, a Halloween remek alkalom az őszi termények, díszítőelemek használatára. Nem is mondtam, hogy aki ünnepelni akar, ne tegye, csak azt, hogy hozzám ez nem áll közel. Nekünk borfesztiváljaink, borünnepeink vannak.
Megjegyzés küldése