2010. november 17., szerda

Süssünk koszorút


Ismét egy nagyszerű receptet hoztam Nektek, valahogy mostanában inkább sütni-főzni van kedvem és időm, mint kreatívkodni. Na, de majd ha beindul a karácsonyi szezon! Legalábbis remélem, hogy hamarosan megszáll az ünnepi ihlet, jó lenne már alkotni! Addig is egy nagyon finom és igen változatosan elkészíthető süteményt mutatnék, nagyon egyszerű, de néhány rafinált trükkel igazán különleges ínyencség varázsolható belőle.

Először is 450 gramm lisztet, 75 gramm vajat/margarint, 4,5 teáskanál sütőport és 1 csipet sót elkeverünk-morzsolunk, majd 50 gramm cukrot, 2 tojást és 150 ml tejet adunk hozzá, esetleg kiegészíthetjük egy kis vaníliás cukorral a finomabb illat kedvéért.

Miután szép puha tésztát gyúrtunk a hozzávalókból, lisztezett deszkán négyzetet nyújtunk belőle, és jó alaposan megszórjuk mazsolával, kandírozott narancshéjjal. Legalábbis így készült az én verzióm, mert gyakorlatilag bármilyen aszalt gyümölcsöt választhattok: sárgabarackot, fügét, szilvát, datolyát, meggyet, vörösáfonyát, almát, stb., stb. Ezeket tetszőlegesen kombinálhatjátok is, a lényeg, hogy előbb apró kockákra vágjátok őket.

Én megszórtam egy zacskó vaníliás cukorral is, de ehelyett vagy mellett bevethettek fahéjat, szegfűszeget, citrom- vagy narancshéjat, darált dióféléket és csokoládéforgácsot is. De ha mindehhez nincs kedvetek, jó megoldás egyszerűen kakaóporral meghinteni vagy valamilyen finom lekvárral megkenni a tésztát.

Ezután az egészet óvatosan felcsavarjuk, majd kábé 2 centis szeletekre vágjuk. Egy kivajazott és sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában elhelyezzük a szeleteket, szépen beosztva, hogy csinos koszorút kapjunk. Egy kevés tejjel megspricceljük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.

Sütés után pár percig a formában hagyjuk hűlni a koszorút, majd rácsra tesszük. Tálalás előtt olvasztott csokoládéval vagy cukormázzal díszíthetitek, persze nem kell egészen bevonni, mivel a sütemény maga is nagyon tetszetős, de egy-két hófehér cukormázcsík nem árthat neki, a kép elkészülte után én is azzal ékesítettem fel a magamét.

A szeletek mentén igen könnyű felvágni a koszorút, kisebb csigákra szedhető, amelyekben egyenletesen oszlik el a töltelék. Remélem, elnyerte a tetszéseteket a sütemény, szerintem már csak a sokoldalúsága miatt is érdemes kipróbálni!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése