2010. december 21., kedd

Habkönnyű habcsók


Sajnos sokkal ritkábban jelentkezek így karácsony táján, mint szeretném, de úgy tűnik, jóval kevesebb időm van a készülődésre, mint tavaly. Kevesebbet sütök, és kevesebb ajándékot, díszt készítek, ami különösen azért kiábrándító, mert ettől függetlenül ötleteim azért vannak. Na, mindegy, mindenesetre azt tudom javasolni Nektek, hogy olvasgassátok át a tavalyi ünnepi bejegyzéseket.

No, de visszatérve az idei karácsonyhoz, egy nagyon finom, gyorsan elkészíthető, klasszikus és természetesen istenien finom édességet ajánlok a figyelmetekbe: a kókuszos habcsókot. Az alapja nyilvánvalóan a tojásfehérjéből és cukorból álló hab, ezt ízesítjük. A habhoz 4 fehérjét verek fel nagyon-nagyon kemény habbá - ismeritek a régi bevált trükköt: ha a tálat a fejed fölé emeled, és nem esik rád a hab, akkor elég kemény ;)

Ezután kis részletekben, óvatosan adagolok hozzá 200 gramm cukrot, majd amikor ez szépen elvegyült a habbal, jöhet az ízesítés, a kókusz. 200 gramm kókuszreszeléket kell belekeverni kézzel, kanállal, és ezzel kész is a habcsók, amelyet már csak meg kell sütni.

Én egy nagyon elegáns és hagyományos megoldást választottam: kicsi, kerek ostyalapokra ültettem kábé 1-1 teáskanál masszát, és az így kapott halmokat 130-150 fokon, azaz nagyon alacsony hőmérsékleten sütöttem 15-20 percig. Amikor enyhén barnás színt kapnak, vagyis épp csak elkezdenek pirulni, kész is. Légmentesen zárható dobozban várják a karácsonyt, de már most is nagyon finomak ;)

A habcsókokat persze millió más ízesítéssel is el lehet képzelni: reszelhettek bele friss citrom- vagy narancshéjat (egy pici levet is bele lehet facsarni), szórhattok bele kakaóport, fahéjat, mézeskalácsfűszert, csak hogy kifejezetten az ünnepi verziókat említsem. De kerülhet bele kevés kávé, vagy a színe kedvéért szörp, gyümölcslé. Kísérletezhettek darált vagy nagyon apróra vágott dióval, mogyoróval, mandulával. Ha kandírozott citrom- vagy narancshéjat kevertek bele, apró drágakövekként fognak ragyogni a kész habcsókban, de persze más, kicsire vágott aszalt gyümölccsel is próbálkozhattok.

Díszíteni nem feltétlenül muszáj a habcsókokat, aki mégis szeretné, javaslom, csokoládéval (esetleg fehérrel és éttel vegyesen) vagy cukormázzal rajzoljon rájuk csíkokat, s mielőtt megszilárdul, hintse meg arany- és ezüstgyöngyökkel. Igazi luxusédesség lesz a végeredmény!

2 megjegyzés:

É.M. írta...

Szia! Nagyon tetszik ez a bejegyzés, már rég óta szeretnék habcsókokat készíteni, most talán lesz bátorságom nekifogni.
Kellemes ünnepeket!

Freya írta...

Nem olyan nehéz, a titka, hogy tényleg alacsony hőmérsékleten kell sütni, vagy nem is sütni, hanem csak szárítani ;)

Megjegyzés küldése