2012. december 14., péntek

Ünnepi minták

Van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy harmonikusan díszítsétek fel a lakást az ünnepekre: keressetek olyan stencileket, amelyek tetszenek, és így ugyanazzal a mintával rengeteg mindent ékesíthettek, és az összhang garantált lesz a dekorációban!
Érdemes szétnézni a neten, én is mutatok egy oldalt, ahol találtok néhány szép mintát. Persze hobbiboltban is lehet vásárolni kész stencilt, amelynek előnye, hogy strapabíró műanyaglapból készült, és már nem kell a kivágással bajlódni, de így nem méretezhető át az igényeknek megfelelően a kép. Ha viszont a világhálón bukkantok rá egy tetszetős stencilre, nyomtatás előtt a kívánt méretre igazíthatjátok. Szerencsére nem fogyaszt túl sok festéket a nyomtatóból, így nyugodtan lehet próbálkozni az ideális méret keresgélésével.
Érdemes hagyományos papír helyett például fotópapírra nyomtatni, mert így egyszerűbb lesz dolgozni vele, hiszen tartósabb lesz a stencil. A papírra nyomtatott minta is átrajzolható egyébként irattartó fóliára, így is elérhető az időtállóbb stencil.
Ha óvatosan kivágtátok a mintát, már csak a megfelelő felületre kell tenni, és kifesteni. Javaslom, hogy ehhez ecset helyett szivacsot használjatok, mert így kevesebb festéket visztek fel, és kisebb az esélye annak, hogy a stencil alá folyik a festék. És szerintem sokszor érdekesebb is lesz a kész felület, mintha ecsetet használtatok volna.
A stencillel díszíthettek dobozkákat, gyertyát, a mikulásvirág vagy a karácsonyi kaktusz kaspóját, a karácsonyfára műanyag gömböket, porcelánfestékkel süteménykínáló tálkákat, bögréket vagy akár komplett teás, kávéskészleteket, textilfestékkel terítőt, textilszalvétát, kötényt, díszpárnahuzatot. Ha egyszínű papírba csomagoljátok az ajándékokat, egy stencilezett motívummal fel lehet dobni az alkotást.
Nagyon szép hatást érhettek el, ha ugyanaz az egyszerű minta tehát a lakás több pontján visszaköszön, sőt, akár a karácsonyi torta vagy muffin tetejére is rászórhatjátok porcukorból vagy kakaóporból egy sablon segítségével. 
Az én kedvencem az egyszerű magyalág pár bogyóval. Csak kétféle szín kell hozzá, sem kivágni, sem kifesteni nagy nagy ördöngösség, igaz?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése