2010. április 3., szombat

A nyuszi sütije


Nagy muffin-rajongóként természetes, hogy szívesen készítem el ennek az egyszerű és kiválóan variálható süteménynek az alkalomhoz illő verzióját is: ezúttal az a terv, hogy valóságos kis nyuszifészket telepítek a sütik tetejére. Az eredmény a húsvéthoz illően tarka és vidám lesz. Nyilvánvalóan ez még csak az elképzelés, hiszen a muffin frissen a legfinomabb, nem lehet jó előre elkészíteni. Igaz, az alapot lehet, pompásan kibírja a fagyasztóban az ünnepig, amikor elő lehet szedni és neki lehet állni a dekorálásnak.

A muffin elkészítéséhez két receptet is hoztam Nektek: az első egy csokoládés verzió, a második pedig narancsos-vaníliás. Nézzük az előbbit, a sötétebb változatot. 125 gramm vajat/margarint ugyanannyi cukorral krémesre keverünk, majd 2 tojást hozzáadunk, s ezekkel is alaposan összekavarjuk. 100 gramm lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1 csipet sót és 4-5 evőkanál kakaóport (igen, hollandot, nem cukrozott-mesterségeset) egy másik tálban elvegyítünk, majd a két keveréket gondosan összedolgozzuk. A tészta mehet a papírkosárkákkal kibélelt, vagy kivajazott-kilisztezett formákba, s 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük, azután hagyjuk teljesen kihűlni. Ez a recept nagyon könnyen díszíthető muffint ad, ugyanis viszonylag lapos marad a süti teteje, nem lesz púpos.

A másik verzió világosabb süteményt eredményez: 250 gramm vajat/margarint 200 gramm cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és 1 narancs lereszelt héjával habosra keverünk, majd egyenként beleütünk 4 tojást. 50 gramm keményítőt és 1 csomag sütőport elvegyítünk 250 gramm liszttel és a narancs kipréselt levével együtt a tojásos keverékhez adjuk. 20-25 percig sütjük 180 fokon a papírformákban vagy a kivajazott-kilisztezett tepsiben. A díszítés ezúttal is a teljes kihűlés után következik. Ez a mennyiség nem a szokásos, tucatnyi sütit adja ki, hanem tizennyolcat.

S most lássuk a dolog kreatívabb, izgalmasabb részét, a dekorálást! Rengeteg módszer közül választhatunk, ám egyet érdemes szem előtt tartani: kiválóan illenek az alkalomhoz a vidám, harsány színek. A muffinokat leönthetjük cukormázzal, amit porcukorból és néhány csepp ételfestékből készítünk, de ha ragaszkodunk a természetes összetevőkhöz, jöhetnek a házi szörpök és a klasszikus céklalé is. A mázra még száradás előtt kisebb-nagyobb tojásdrazsékat ültetünk. Cukorka helyett magunk is gyúrhatunk tetszőleges méretű tojásformákat marcipánból.

A süti tetejére varázsolhatunk igazi fészket is, ha vajból és porcukorból hagyományos vajkrémet keverünk (amit akár színezhetünk is), s ebből egy kört húzunk a muffin szélén, aminek a közepébe kerülhetnek az apró tojáscukrok. Nagyon csinos lesz az eredmény akkor is, ha zöld marcipánból fokhagymaprés segítségével füvet készítünk, amiből könnyen rakhatunk fészket.

Természetesen a vajkrémmel meg is kenhetjük a sütik tetjét, s így tehetjük rá a tojásokat. A cukormáz helyett pedig akár csokoládéval is bevonhatjuk a muffinokat, ekkor kedvünkre variálhatunk a fehér- és étcsokoládéval.

A marcipánnal is lehet úgy variálni, hogy különböző színű darabokat vékonyra nyújtunk és húsvéti formákat szaggatunk belőlük, amiket a süti tetejére illesztünk, akár cukormáz vagy csokoládé alapra, akár csak magukban. De vásárolhatunk ünnepi marcipán figurákat a cukrászdákban vagy az áruházakban (vagy formázhatunk magunk is), s azokat is a muffin tetejére állíthatjuk.

Akinek kiváló a kézügyessége, az cukormáz, csoki vagy marcipán alkalmazásával képezzen egy sima felületet a sütik tetején, és csokoládé vagy díszítő tollak segítségével rajzoljon húsvéti motívumokat, csendéletet a sütemény tetejére.

Végül hadd említsem meg, hogy nem rossz ötlet a papírkosárkák színével, mintájával is eljátszani, s azokat is bevonni a tarkabarka sütik megalkotásába! ;) S a fenti ötletek közül nem egy akkor is hasznos lehet, ha nem muffint, hanem egy szép nagy tortát szeretnénk húsvétivá varázsolni.

Kiegészítés:
Íme, így sikerültek az én sütijeim :)

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

Jól néz ki!

Freya írta...

Köszönöm, bár sajnos ez nem az enyém, azért tettem be ezt a képet, mert engem ez ihletett meg ;) Még csak most fogom én is elkészíteni, csak gondoltam, időben szólok Nektek, hogy Ti is kipróbálhassátok ;)

Megjegyzés küldése