Túlzás lenne azt állítani, hogy a klasszikus Feketeerdő torta receptjét mutatom most meg Nektek, sokkal inkább úgy kellene mondani: íme, egy süti, amit a Feketeerdő torta ihletett. Végül is kakaós piskóta az alap, és van benne meggy is, de a hasonlóságok sora valószínűleg itt be is fejeződik. Viszont ez a verzió is nagyon finom, könnyű elkészíteni, és még könnyebb sikert aratni vele!
A piskóta alap elkészítése nem komplikált, de akinek nincs túl sok ideje, természetesen készen is veheti a tortalapot. Én a következő recept alapján sütök csaknem minden tortát, mert jól lehet variálni és hihetetlenül egyszerű összedobni: 250 gramm lisztet kell összekeverni 1 csipet sóval, 1 csomag sütőporral és 100 gramm kakaóporral. Igen, tényleg ennyi kakaó megy bele, eszméletlenül sötét lesz a színe, és elképesztően gazdag, telt az íze! Persze akinek ez túl meredek, levehet ebből a mennyiségből. De mindenképpen jó minőségű, holland kakaó jöhet szóba, a cukrozott, instant italporok nem játszanak! Azonban aki inkább olvasztott csokoládéval ízesítené a maga tortáját, ám tegye, de akkor is magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládét tessék választani.
A lisztes csapatba egymás után keverjünk 250 gramm cukrot, 2 tojást, 200 ml joghurtot/kefírt/tejfölt, 60 ml olajat és 150 ml vizet. Én néha hozzádobok úgy fél csomag vaníliás cukrot is, illetve kifejezetten a feketeerdei változatra hajazva egy kevés cherry brandy is mehet bele. Robotgéppel simára, levegősre kell keverni, de tapasztalatom szerint ez kézzel, néhány határozott mozdulattal is sikerül.
Kivajazott formában 35-40 percig, tűpróbáig sütjük, majd a sütőből kivéve 10 perc pihentetés után óvatosan egy rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kész az alap, jöhet a krém. A klasszikus verzióban ez nem más, mint egyszerű tejszínhab, de nekem van egy tuti tortakrém receptem, ami a régi házisütikhez képest kifejezetten könnyű, habos. Na szóval, 2 csomag vaníliás pudingport, a hátulján lévő utasításokat figyelmen kívül hagyva, 600 ml tejjel simára keverünk, és sűrű krémet főzünk belőle, amit aztán félreteszünk hűlni. Közben 250 gramm vajat/margarint 100 gramm porcukorral és 2 tasak vaníliás cukorral habosra keverünk, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és 2 ek. rumot/cherry brandyt. Ez egy bőséges adag, nyugodtan lehet több lapba vágni a tortát, még úgy is maradni fog a krémből a tetejére és az oldalára is.
Az összeállításnál én a krémmel megkent lapokra lecsepegtetett meggybefőttet teszek, de a mirelit és konzerv is ugyanolyan jó. A tetejére néha kerül meggy, néha csak rózsák a krémből. Az oldalát stílusosan csokoládéforgácsokkal lehet díszíteni és kész is.
A képen látható változat rusztikusabb, vidékiesebb stílust képvisel: a kisebb piskótát egyszerűen csak félbe vágtam, majd a felső lapot úgy nyomtam rá óvatosan, hogy egy picit kiköszönjön a krém középen. Ehhez a sütihez fél adag krém is elegendő.
Mind a piskótát, mind pedig a krémet is lehet többféleképpen ízesíteni, variálni. A lapból kihagyható például a kakaó, a krém pedig bármilyen ízesítésű pudingporral megbolondítható. És ha nincs kedvetek a meggyhez, lehet kísérletezni eperrel, málnával, barackkal is. Nem is olyan bonyolult, ugye?
p.s. akinek kedve van olvasgatni egy újabb írásomat, szívesen látom A szerencse lánya című történetem oldalán! :)
Kedves Freya, imádom a Feketeerdő-tortát, és a tiéd fantasztikusan néz ki, a receptet olvasva pedig biztosan nagyon finom is. Gratulálok! A receptet pedig elküldöm anyámnak, hogy ő is kipróbálhassa!
2 megjegyzés:
Kedves Freya, imádom a Feketeerdő-tortát, és a tiéd fantasztikusan néz ki, a receptet olvasva pedig biztosan nagyon finom is. Gratulálok! A receptet pedig elküldöm anyámnak, hogy ő is kipróbálhassa!
Köszönöm, remélem, ízleni fog! :)
Megjegyzés küldése